Trwała zmiana nawyków żywieniowych – sprawdź od czego zacząć!

Większość osób na myśl o zmianie nawyków żywieniowych, wyobraża sobie rezygnację z ulubionych produktów, mnóstwo wyrzeczeń i niesmaczne jedzenie. Wcale nie musi tak być! Zmiana nawyków żywieniowych może stać się kluczem do Twojego samopoczucia, zdrowia i wymarzonej sylwetki. Niektóre osoby wierzą, że jedyną drogą do „zmiany” jest przejście na jedną z wielu restrykcyjnych diet, które zabraniają nam spożywania większości produktów lub mają określony schemat odżywiania. Nie o to w tym chodzi! Zazwyczaj ten sposób odchudzania może dobrze namieszać w naszym organizmie i zamiast pomóc, zaszkodzi. Od czego zacząć?

Regularność posiłków

Słowa dobrze znane każdemu, jednak tak niewiele osób stara się je wcielić w życie. Spożywając posiłki w regularnych odstępach czasu, dostarczamy organizmowi potrzebną energię na bieżąco, bez potrzeby magazynowania składników odżywczych pod postacią tkanki tłuszczowej. Jeśli w ciągu dnia, odstępy między poszczególnymi posiłkami są raz większe, raz mniejsze, organizm to „wyczuje” i będzie starał się odkładać tłuszcz, zamiast go spalać. Dodatkowo przemiana materii ulegnie osłabieniu, mogą pojawić się problemy trawienne oraz pogorszenie samopoczucia. Staraj się jeść najlepiej co ok 3 godziny.

Woda

Nie zapominaj o odpowiednim nawadnianiu się. Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Usuwa toksyny i wszelkie szkodliwe substancje z organizmu, oczyszcza, wspomaga pracę jelit, ochrania narządy wewnętrzne. Ciało człowieka nie posiada zdolności do magazynowania wody, dlatego straty powinno się na bieżąco uzupełniać. Zamiast soków lub napojów, wybieraj wodę!

4-5 posiłków

Zamiast dwóch ogromnych posiłków w ciągu dnia, wybierz 4 lub 5 mniejszych. Jedząc częściej, ale mniejsze posiłki, nie spowodujesz gwałtownego wyrzutu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Szczególnie osoby mające problemy z prawidłowym poziomem cukru we krwi powinny o to zadbać. Dodatkowo, częstsze spożywanie posiłków, wiąże się z dostarczaniem mniejszych ilości posiłków, co korzystnie wpłynie zarówno na nasze trawienie jak i sylwetkę.

Błonnik

Błonnik to podstawa zdrowej diety i odchudzania. Przede wszystkim zapewnia dłuższe uczucie sytości, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit, przemianę materii, usuwa zbędne, niestrawione resztki pokarmu, zapobiega zaparciom oraz oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych substancji. Błonnik zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób w tym, cukrzycy, miażdżycy, nowotworów oraz otyłości. Sięgaj po produkty pełnoziarniste, warzywa, rośliny strączkowe, suszone owoce lub otręby pszenne. Pamiętaj, że większe spożycie błonnika wymaga odpowiedniej ilości wody.

Śniadania i kolacje

Ile razy zdarzyło Ci się zacząć dzień od kubka kawy lub herbaty, zapominając lub świadomie rezygnując ze śniadania? Najczęstszymi wymówkami jest brak czasu, zaspanie lub powód „nie lubię”. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i warto znaleźć chwilę czasu w porannym pośpiechu. Zarówno śniadanie jak każdy inny posiłek, powinno być odpowiednio zbilansowane i pełnowartościowe. Brak porannego posiłku zmniejsza przemianę materii oraz prowadzi do spadku zawartości glukozy we krwi. Kolacja jako ostatni posiłek dnia, powinien być lekki i spożywany nie później niż 2 godziny przed snem. Utarło się przekonanie, że po godzinie 18 nie powinno się nic spożywać. Błąd! Zasypiasz o 23? Zjedź ostatni posiłek nawet o 20. Pamiętaj jednak o odpowiedniej ilości, częstotliwości i jakości posiłków.

Warzywa i owoce

Dobre źródło witamin, składników mineralnych i błonnika. Składniki odżywcze zawarte w tych produktach opóźniają proces starzenia komórek, poprawiają wygląd cery, włosów i samopoczucia. W codziennej diecie powinna szczególnie przewyższać podaż warzyw. Dodatkowo regularne spożywanie owoców i warzyw obniża ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca.

Wszystkie powyższe zalecenia to podstawa, od której powinniśmy zacząć. Równie ważną kwestią jest jakość posiłków, które spożywamy. Warto wybierać produkty naturalne i nie przetworzone, a unikać słodkich, słonych i tłustych. Jeśli najdzie Cię nagła ochota na słodką przekąskę, sięgnij po zdrowsze zamienniki, np. domowe chipsy warzywne, desery na bazie jogurtu naturalnego i owoców lub orzechy. Pamiętaj, że orzechy mimo wielu zalet, są również bardzo kaloryczne! Najważniejszy jest umiar.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

0 komentarzy dla “Trwała zmiana nawyków żywieniowych – sprawdź od czego zacząć!Dodaj swoje →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.