Buraki jako naturalny dopalacz dla sportowców

Buraki posiadają ogromne właściwości prozdrowotne, dostarczają dużo witamin i składników mineralnych oraz przyczyniają się do zwiększania zdolności wysiłkowych wśród sportowców.

Pomagają oczyścić wątrobę i krew z toksyn, obniżają ciśnienie krwi oraz poprawiają zdrowie psychiczne, ze względu na zawartość betainy oraz tryptofanu, powodującego uczucie zadowolenia i relaksującego umysł. Ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B i żelaza, polecane są szczególnie kobietom w ciąży, ale i tylko. Dodatkowo posiadają dużo błonnika, fosforu, potasu, kwasu foliowego, beta-karotenu, magnezu, witaminy C i betacyaniny. Przyczyniają się także do zwiększenia poziomu energii poprzez obecność cukru, który powoli się uwalnia w organizmie, dając stały jego poziom.

Spożywanie buraków może pomóc również w problemie związanym z małą ilością kwasu żołądkowego. Wówczas po spożyciu buraka, mocz zabarwia się na różowo.

Osoby z małą ilością kwasu żołądkowego tzw niedokwasotą, mogą odczuwać nieprzyjemne objawy po posiłku, takie jak bóle żołądka, uczucie przepełnienia, mdłości, wzdęcia, a także biegunki lub zaparcia.

BURAKI DLA SPORTOWCÓW

Buraki zawierają azotany, które zwiększają zdolności wysiłkowe sportowców. Azotany dostarczane wraz z pożywieniem, przekształcają się w organizmie do tlenku azotu, dzięki czemu następuje rozluźnienie naczyń krwionośnych i lepsze dotlenienie mięśni. Dodatkowo tlenek azotu przyczynia się do zmniejszenia rozwój zapaleń, które często występują u osób aktywnych fizycznie.

Przeprowadzone badania dowodzą, że dłuższe podawanie azotanów w formie soku z buraków (od 3-15 dni) oraz bezpośrednio przed wysiłkiem (2-3 godziny), znacznie poprawiają zdolności wysiłkowe sportowców. Zaleca się spożywać około 500 ml soku z buraka lub około 200 g w formie pieczonej lub gotowanej.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

0 komentarzy dla “Buraki jako naturalny dopalacz dla sportowcówDodaj swoje →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.