Spirulina czy chlorella? – właściwości alg

Spirulina  i chlorella to mikroalgi, które zawierają ogromną ilość składników odżywczych. W Polsce nie są one tak cenione i znane jak w krajach azjatyckich. Włączenie ich do diety pomoże wzmocnić i oczyścić organizm, wspomoże procesy trawienne, leczenie cukrzycy, reumatyzmu oraz nadciśnienia tętniczego.

 

Znalezione obrazy dla zapytania spirulina czy chlorella SPIRULINA to mikroskopijne sproszkowane algi o szmaragdowozielonym kolorze i wielu cennych właściwościach odżywczych. Przez tysiące lat chroniła ludzi przed niedożywieniem i chorobami. Zawiera beta-karoten obniżający ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, witaminę B oraz witaminę E o właściwościach przeciwutleniających. Bogata jest również w wapń, jod i nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego, obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwzapalnie. Według badań z 2004 roku spirulina zawiera białko C-fikocyjaninę, które może znacznie zmniejszać rozwój komórek białaczkowych. Glon ten może także poprawić aktywność krwinek białych i stymulować rozwój przeciwciał, stanowiąc barierę przed wirusami. Spirulina ze względu na duże stężenie witamin i minerałów, może przeciwdziałać prawie każdemu niedoborowi składników odżywczych w organizmie.  

Według badań spirulina może poprawiać funkcje mózgu u dzieci i osób starszych

Spirulina obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, wzmacnia wzrok, włosy, paznokcie oraz jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Zawiera go około 3 razy więcej niż mięso. Dodatkowo 1 gram spiruliny zawiera tyle składników mineralnych i witamin co 1 kg warzyw. 

 

Znalezione obrazy dla zapytania chlorella

CHLORELLA to glon z rodzaju zielenic o zielonym zabarwieniu. Charakteryzuje się największą wśród roślin zawartością chlorofilu, dzięki czemu świetnie oczyszcza i odtruwa organizm, neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust oraz reguluję pracę jelit. Polecana jest przy detoksykacji organizmu, wspomaganiu gojeniu się ran, chorobach skórnych podwyższonym stężeniu cholesterolu oraz kandydozie. Chlorella wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, bogata jest również w błonnik, żelazo, wapń, luteinę i chlorofil. Przyspiesza regenerację komórek, opóźnia proces starzenia się organizmu i podobnie jak spirulina poprawia pamięć i koncentrację. Posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne oraz wspomaga perystaltykę jelit i wzmacnia układ krwionośny. 

Chlorella jest naturalnym źródłem żelaza i kwasu foliowego

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

0 komentarzy dla “Spirulina czy chlorella? – właściwości algDodaj swoje →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.