Rogalik 7 days – niezdrowy „następca drożdżówki”

Rogaliki 7 days to popularna przekąska, po którą najczęściej sięgamy w pośpiechu, gdy nie mamy pomysłu na szybki posiłek. Taka alternatywa dla zwykłej drożdzówki. Jednak analizując skład można szybko stwierdzić, że nie jest to dobry pomysł.

Znalezione obrazy dla zapytania rogalik 7 days

Drożdzówka zawiera mąkę pszenną, nadzienie kakaowe 25% [cukier, oleje roślinne, woda, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 7%, odtłuszczone mleko w proszku, alkohol etylowy, emulgator (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym], aromaty, substancja żelująca (alginian sodu), substancja konserwująca (sorbinian potasu 1%), margaryna [tłuszcze roślinne, woda, sól, emulgator (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, substancja konserwująca (sorbinian potasu 1%)] cukier, stabilizator (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych), drożdże, syrop glukozowo fruktozowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, aromaty, mąka sojowa, substancja konserwująca (propionian wapnia 0,1%). Może zawierać śladowe ilości jaj, orzeszków ziemnych (arachidowych) i orzechów.

Sorbinian potasu wykorzystywany jest jako środek konserwujący w żywności przedłużający trwałość. Maksymalne obecnie dopuszczalne spożycie sorbinianu potasu wynosi 25 mg / kg masy ciała. Badania wskazują, że spożycie w większych dawkach może stanowić potencjalne zagrożenie związane z uszkodzeniem DNA oraz wywoływać reakcje alergiczne ( wysypka, nudności, biegunka ).

Propionian wapnia środek konserwujący, antypleśniowy wykorzystywany przy produkcji pieczywa, ciastek. Związek ten może wywoływać reakcje alergiczne, bóle głowy, migreny. Może również powodować u dzieci rozdrażnienie, niepokój, zaburzenia snu.

Syrop glukozowo-fruktozowy może przyczyniać się do występowania otyłości, cukrzycy typu II oraz podwyższać poziom złego cholesterolu. Posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego po zjedzeniu produktu zawierającego syrop, szybciej jesteśmy głodni, zwiększa się ochota na słodkie, co niekorzystnie odbija się na naszej sylwetce, powodując szybsze tycie.

Jeden rogalik zawiera aż 270 kalorii! Dodatkowo oleje roślinne w postaci oleju palmowego, duże ilości cukru i pozostałych dodatków nie przekonują do wyboru tej przekąski. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+