Pestka z awokado – bogactwo antyoksydantów i składników odżywczych

Wszyscy wiedzą, że awokado jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów i zaliczane jest do superpokarmów. Posiada właściwości antynowotworowe,  zalecane jest w przypadku chorób układu krążenia, cukrzycy lub problemów z wagą.

Więcej na temat właściwości awokado można przeczytaj tutaj:

 http://tajemnicezywnosci.pl/2016/02/awokado-w-walce-z-otyloscia/

Nie wszyscy jednak wiedzą, że pestka którą posiada jest dużo bogatsza w składniki odżywcze niż sam owoc. Należy ją wysuszyć, zetrzeć lub zmielić i w takiej postaci dodawać do potraw lub koktajli. 

Pestka z awokado może zawierać klucz do leczenia ostrej białaczki szpikowej

Jakie właściwości posiada pestka z awokado?

  • Antynowotworowe – według badań ekstrakt z pestki może przyczyniać się do zwalczania komórek białaczki a wysoka zawartość flawonoli hamować wzrost guzów nowotworowych
  • Łagodzi ból i stany zapalne stawów
  • Posiada właściwości antyoksydacyjne – pestka zawiera największe ilości przeciwutleniaczy wśród roślin, opóźniających proces starzenia organizmu
  • Wspomaga odporność – wzmacnia system immunologiczny, dzięki wysokiej dawce antyoksydantów, chroniąc nas  przed infekcjami
  • Chroni układ pokarmowy – zapobiega tworzeniu się wrzodów, zwalcza infekcje żołądka i jelit, hamuje biegunkę
  • Chroni serce – wysoka zawartość aminokwasów chroni przed rozwojem złego cholesterolu, zapobiegając tym samym zawałom serca
  • Ogromna zawartość błonnika – reguluje prace jelit, korzystnie wpływa na sylwetkę oraz obniża poziom cholesterolu.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

0 komentarzy dla “Pestka z awokado – bogactwo antyoksydantów i składników odżywczychDodaj swoje →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.