Czego unikać w przypadku refluksu przełyku?

Choroba refluksowa charakteryzuje się zarzucaniem treści żołądkowej do przełyku. Wraz z połkniętym pokarmem, do przełyku trafia także kwas solny i enzymy trawienne, powodując uczucie pieczenia czyli zgagę. W zmniejszeniu nasilenia objawów choroby może pomóc zmiana stylu życia i diety. Natomiast w przypadku choroby refluksowej połączonej z zapaleniem przełyku powinno stosować się leczenie farmakologiczne, a dieta powinna wspomagać farmakoterapię.

Czego unikać w przypadku refluksu?

  • Dieta w przypadku tej choroby powinna być lekkostrawna, czyli dostarczać produktów, które nie zalegają długo w żołądku i szybko ulegają strawieniu.
  • Posiłki powinny być spożywane powoli
  • Zrezygnować z palenia tytoniu
  • Unikać czekolad i produktów wzdymających
  • Nie spożywać cytrusów
  • Należy unikać zbyt obfitych posiłków
  • Nie należy dosalać pokarmów
  • Należy ograniczyć spożycie ostrych przypraw
  • Wykluczyć napoje gazowane, które zwiększają ciśnienie w żołądku oraz napoje z kofeiną
  • Ograniczyć spożycie wina
  • Nie powinno się kłaść, schylać od razu po posiłku
  • Należy kontrolować masę ciała, ponieważ ryzyko refluksu zwiększa się wraz z nadmiernym ciężarem ciała

Badania dowodzą, że osoby żyjące w ciągłym stresie częściej zapadają na chorobę refluksową

  • Należy zrezygnować z tłustych potraw – pokarmy o dużej zawartości tłuszczów oraz wysokiej kaloryczności spowalniają opróżnianie żołądka.
  • Wieczorne posiłki powinny być niezbyt obfite i niskokaloryczne. Nie powinno się spożywać zup.
  • Zmniejszyć spożycie kofeiny – napoje z kofeiną pogłębiają refluks przełyku. Dotyczy to także napojów gazowanych i napojów alkoholowych. Szczególnie odradzane jest piwo, zarówno z powodu wysokiej zawartości białka jak i wysokiej zawartości gazu i alkoholu.
  • Unikać smażenia – należy zrezygnować ze smażenia na tłuszczu, który sprzyja występowaniu tej choroby i zastąpić smażeniem bez tłuszczu lub pieczeniem, gotowaniem na parze.
  • Woda do picia powinna mieć temperaturę pokojową i posiadać jak najmniejszą zawartość minerałów. Temperatura jest ważnym elementem w przypadku refluksu, ponieważ gdy są one zimne zmniejsza się prędkość opróżniania jelit, podobnie jest w przypadku napojów gorących. 

Produkty wskazane do spożycia:

  • produkty zbożowe – pieczywo jasne pieczywo razowe, ryż, makarony
  • produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu
  • jaja – gotowane na miękko, twardo
  • owoce z wyjątkiem cytrusów, jabłek, bananów
  • warzywa z wyjątkiem cebuli, warzyw cebulowych i strączkowych, pomidorów i szparag
  • ziemniaki gotowane, puree, pyzy
  • zupy z wyjątkiem gotowanych na wywarze z kości lub mięs, zabielanych śmietaną
  • chude mięsa, ryby
  • zalecana woda niegazowana, słabe herbaty

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

0 komentarzy dla “Czego unikać w przypadku refluksu przełyku?Dodaj swoje →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.