Zakwaszenie organizmu – jak temu zapobiec ?

Zakwaszenie organizmu to nic innego jak jego powolne umieranie, ze względu na procesy wytwarzania toksyn, które prowadzą do niedotlenienia komórek. Gdy organizm jest zakwaszony, znaczna część składników mineralnych i witamin bierze udział w neutralizacji kwasu, powodując tym samym niedobory tych składników oraz zwolnienie przemian metabolicznych, które są ściśle związane właśnie z zakwaszeniem. Krew staje się bardziej krzepliwa, płynie wolniej i tym samym pojawia się ryzyko wystąpienia wielu schorzeń.

Zakwaszeniu sprzyja dieta bogata w cukry proste, przetworzone produkty zawierające dużo soli, mięso i wędliny, produkty z białej mąki pszennej, sery żółte, kawa, czarna herbata.

Im bardziej zakwaszony organizm tym powstaje więcej wolnych rodników, z którymi można sobie radzić dzięki antyoksydantom, które są doskonałą bronią do walki z wieloma chorobami, w tym także z nowotworem. Prawie wszystkie owoce posiadają działanie odkwaszające i przeciwutleniające, w szczególności koloru czerwonego i fioletowego.

Dieta bogata w owoce i warzywa, dostarcza odpowiedniej ilości tlenu, która działa alkalizująco na organizm. Komórki nowotworowe rozwijają się w środowisku kwaśnym, dlatego tak istotne jest odkwaszanie, poprzez:

  • spożywanie owoców i warzyw zielonolistnych
  • picie dużej ilości wody
  • aktywność fizyczna umiarkowana ( wyczynowa zakwasza )
  • regularne wypróżnianie

PRODUKTY ZASADOTWÓRCZE:

Wysoko zasadotwórcze pH 9,0-8,1
Warzywa : bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, szpinak, świeże soki warzywne
Owoce: kiwi, arbuz, ananas, świeże soki owocowe
Owoce suszone: daktyle, figi, rodzynki

Średnio zasadotwórcze pH 8,0-7,1
Warzywa: buraki, brokuły kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, por
Owoce: banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny maliny, truskawki, awokado, winogrona

Słabo zasadotwórcze pH do 7,0
Warzywa: kalafior, cebula
Owoce: wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki
Inne: zielona herbata, oliwa, maślanka, wytrawne wino

Zakwaszenie może przerodzić się w dnę moczanową jak i wiele innych chorób cywilizacyjnych

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

0 komentarzy dla “Zakwaszenie organizmu – jak temu zapobiec ?Dodaj swoje →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.