Naringina – najważniejszy składnik grejpfruta

Grejpfrut jest owocem o niskiej kaloryczności i wielu właściwościach korzystnie wpływających na zdrowie. Zawiera mnóstwo witamin oraz wzmacnia odporność organizmu. Biała wewnętrzna skórka  – albedo, którą najczęściej usuwamy świetnie się sprawdza  podczas odchudzania.

Znalezione obrazy dla zapytania grejpfrut czerwony

Dodatkowo ciekawym związkiem jest naringina należąca do flawonoidów i odpowiedzialna za gorzki smak owocu. Posiada ona silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, które mogą być pomocne właśnie w profilaktyce i zwalczaniu otyłości, hiperlipidemi, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy czy cukrzycy. Wykazuje właściwości hipoglikemizujące, dlatego może pomagać w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy u osób chorych na cukrzycę. 

Grejpfrut przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca dzięki zawartości błonnika pokarmowego i potasu, tym samym obniżając poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
wzmacnia odporność organizmu – zawiera wiele witamin m.in witaminę C i beta karoten
wspomaga odchudzanie przyspieszając metabolizm, spalanie tkanki tłuszczowej oraz oczyszczanie organizmu
chroni przed nowotworami dzięki obecności likopenu i karotenoidów

Jednak owoc ten jak i sok z niego wyciskany może być szczególnie niebezpieczny dla osób zażywających leki, powodując obniżenie jego metabolizmu, wzrost stężenia we krwi oraz wzrost działań niepożądanych.W tej kwestii najlepiej sięgnąć porady lekarza.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+