Właściwości czerwonego wina

Wino, w szczególności czerwone oprócz walorów smakowych, posiada także korzystny wpływ na nasze zdrowie. Według badań, Francuzi, którzy systematycznie piją niewielkie ilości wina, najrzadziej na świecie umierają na choroby serca.

Wino czerwone zawiera znacznie więcej antyoksydantów, w porównaniu z winem białym, ponieważ powstaje z całych gron owoców wraz ze skórka i pestkami.

z10996878q

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE CZERWONEGO WINA WYTRAWNEGO:

  1. Chroni przed chorobami serca
  2. Polifenole mogą obniżać poziom złego cholesterolu, zapobiegając tym samym zmianom miażdżycowym
  3. Resweratrol usprawnia przepływ krwi oraz posiada właściwości przeciwnowotworowe
  4. Alkohol chroni przed palpitacjami serca występującymi na skutek stresu
  5. Katechina zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry
  6. Wino zawiera także wapń, magnez, żelazo, potas
  7. Garbniki wpływają na prawidłową pracę układu pokarmowego, zwiększają  wydzielanie śliny i wydzielanie enzymów trawiennych

kaloryczność win:

kieliszek wina czerwonego wytrawnego – 80 kcal
kieliszek wina czerwonego półsłodkiego – 92 kcal
kieliszek wina czerwonego słodkiego – 115 kcal

Najlepszym wyborem jest wino czerwone wytrawne, które posiada najmniej kalorii, jednak należy pamiętać, ze jest to alkohol, który w nadmiarze może także zaszkodzić.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

0 komentarzy dla “Właściwości czerwonego winaDodaj swoje →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.