Zdecydowana większość osób na śniadanie wybiera płatki, które zalewa mlekiem lub jogurtem, otrzymując szybki i dobry posiłek. Jednak wiele ludzi nie zdaje sobie sprawy, że nie właściwym wyborem mogą sobie jedynie zaszkodzić. Na rynku jest wiele produktów, które kuszą zarówno opakowaniem, wyglądem jak i smakiem. Oprócz dobrze znanych płatków kukurydzianych, możemy na półkach znaleźć także kuleczki czekoladowe, poduszeczki z nadzieniem, kwadraty cynamonowe, płatki owsiane, musli oraz wiele innych.
Większość z nich w swoim składzie oprócz dużej ilości cukru zawiera także syrop glukozowy, aromaty i konserwanty. Dla przykładu porównam kilka z nich:
Nestle płatki śniadaniowe Lion z czekoladą i karmelem
skład: mąka ( pszenna pełnoziarnista, pszenna, ryżowa), cukier, pasta karmelowa ( mleko zagęszczone słodzone, cukier, syrop glukozowy, syrop cukru karmelizowanego, sól), syrop glukozowy, olej palmowy, czekolada, aromaty, emulgatory, syrop cukru karmelizowanego, substancje wzbogcające
Nestle Cheerios Oats z cynamonem
skład: ziarna zbóż, cukier, błonnik owsiany, syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, skrobia pszenna, syrop cukru inwertowanego, sól, miód, cynamon, aromaty, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości, przeciwutleniacz, substancje wzbogacające.
Nestle Corn Flakes
skład: grys kukurydziany, cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości, substancje wzbogacające
Jak widać w tego typu płatkach śniadaniowych jest mnóstwo cukru, szczególnie w Nestle Lion. Na rynku występują także płatki crunchy (np firmy Kupiec), które również nie mogą się pochwalić swoim składem ze względu na zawartość cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, ekstraktu słodowego jęczmiennego.
Najlepszym wyborem są jednak płatki owsiane, bogate w błonnik rozpuszczalny, który reguluje czystość jelit oraz wspomaga trawienie. Dodatkowo zawierają aminokwasy, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, witaminę E jako przeciwutleniacz, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jako produkt o średnim indeksie glikemicznym i wysokiej wartości odżywczej świetnie się sprawdza u osób będących na diecie lub po prostu chcących zdrowo się odżywiać.
Płatki owsiane nie powinno się gotować ponieważ ich indeks glikemiczny znacznie wzrośnie, zaleca się jedynie zalanie ich gorącą wodą i podawanie z różnymi owocami i dodatkami.
0 komentarzy dla “Płatki śniadaniowe na zdrowy start dnia – porównanie”Dodaj swoje →