Dlaczego śniadania są tak ważne?

Nie bez powodu mówi się, że śniadania są najważniejszym posiłkiem dnia. Dostarczają one energii, zapobiegają powstawaniu otyłości, a także wpływają na lepszą pamięć i koncentracje. Ważne jest, żeby pierwszy posiłek zjadać w domu przed wyjściem do szkoły lub pracy i nie odkładać tego na później. Jeśli zbyt długo będzie utrzymywał się niski poziom glukozy we krwi, szybko odczujemy zmęczenie, ból głowy, brak koncentracji i możliwe ogólne złe samopoczucie.

Badania dowodzą, że osoby nie spożywające pierwszego posiłku są znacznie bardziej narażone na otyłość, częściej dokonują niewłaściwych wyborów posiłków w ciągu dnia, a także są mniej energiczne w porównaniu do osób, u których śniadanie to podstawa.

Śniadanie powinno się spożywać w ciągu dwóch godzin po przebudzeniu, ale nie dłużej niż do godziny 10 i powinno stanowić ok 30% kalorii przewidzianych na wszystkie posiłki w ciągu dnia.

Pierwszy posiłek powinien dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dlatego musi opierać się na różnych produktach.
Ważne aby dostarczał dużej dawki węglowodanów złożonych, których źródłem może być pieczywo ciemne, pełnoziarniste, bogate także w witaminy z grupy B, błonnik (reguluje pracę przewodu pokarmowego), magnez oraz cynk. Spożywając słodycze, drożdżówki dostarczamy organizmowi węglowodanów prostych, które tłumią uczucie głodu, ale na bardzo krótko oraz są pozbawione witamin i składników odżywczych.

W śniadaniu nie powinno też zabraknąć pełnowartościowego białka w postaci jogurtu naturalnego, kefiru, sera białego chudego/półtłustego lub mleka. Niezbędne są także warzywa i owoce.

Przygotowywanie posiłków ma być przyjemnością i powinno być przemyślane pod względem doboru składników, tak aby było i smaczne i zdrowe.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

0 komentarzy dla “Dlaczego śniadania są tak ważne?Dodaj swoje →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.