Który ketchup wybrać ?

Ketchup jest nieodłącznym elementem kuchni, wykorzystujemy go do większości potraw, najczęściej typu fast-food. Nie oznacza to, że on sam jest równie niezdrowy co dania z którymi go spożywamy. To czy jest zdrowy czy nie zależy w głównej mierze od rodzaju i producenta. Najważniejsze jest aby wybierać ketchup o jak największej zawartości pomidorów na 100 g.

Pomidor to chyba jedyne warzywo, które po przerobieniu zyskuje na wartości odżywczej. Im dłużej gotowany, bogatszy jest w likopen czyli przeciwutleniacz, naturalny barwnik roślin. Posiada on działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe a także chroni przed osteoporozą.

Wybierając ketchup musimy kierować się przede wszystkim jego składem chemicznym. Prawdziwy ketchup powinien zawierać jak największą ilość pomidorów, a dokładniej powinien zostać wyprodukowany na bazie sosu pomidorowego lub koncentratu. Im wyższa ilość wszelkiego rodzaju ulepszaczy smaku oraz konserwantów tym gorsza jakość wyrobu a także mniejsze jego wartości odżywcze.

Porównanie wybranych ketchupów dostępnych na rynku:

           

 firma-roleski-sos-pomidorowy-ketchup-markowy-lagodny-450-g-dva1e2

 

Roleski ketchup markowy
Skład –
pomidory, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy
Zawartość pomidorów – 205g/100g produktu

Najlepszy skład i duża zawartość pomidorów

heinz

Heinz ketchup łagodny
Skład – 
pomidory, ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół (zawierają seler), przyprawa
Zawartość pomidorów – 148g/100g produktu

515_01_8210

Ketchup Madero
Skład – koncentrat pomidorowy, woda, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromat naturalny
Zawartość pomidorów – 185g/100 g produktu

844_01_5976

Ketchup Hellmanns
Skład – koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, cebula, czosnek, liść laurowy, goździki
Zawartość pomidorów – 151g/100g produktu

ketchup-lagodny-430g  

Pudliszki ketchup łagodny
Skład – pomidory, woda, cukier, ocet, cebula, acetylowany adypinian diskrobiowy – zagęstnik, sól, naturalne aromaty przypraw smakowych, ekstrakt warzywny
Zawartość pomidorów – 183/100g produktu

ShotType1_328x328 (3)

Ketchup Tortex 
Skład – koncentrat pomidorowy (37%), woda, cukier, ocet, skrobia modyfikowana, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (benzoesan sodu), tymianek, oregano, cząber, szałwia, kolendra, aromat
Zawartość pomidorów – 37% koncentratu pomidorowego

 ShotType1_328x328 (2)

Ketchup Kotlin
Skład – pomidory, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, regulatory kwasowości – kwas octowy i kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przyprawy, substancja konserwująca – benzoesan sodu
Zawartość pomidorów – 160g/100g produktu

Najlepiej pod względem składu chemicznego i zawartości pomidorów wypadł ketchup Markowy Roleski. Na drugim miejscu znajduje się Ketchup firmy Heinz, natomiast największą ilość cukru zawiera ketchup Pudliszki łagodny.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+