Guacamole

Guacamole to meksykańska pasta, której głównym składnikiem jest awokado. Jest zarówno prosta w przygotowaniu, smaczna jak i niezwykle zdrowa. Dostarcza dużo dobrego tłuszczu, karotenoidów i witamin z grupy E, A i B. Tradycyjne guacamole składa się z awokado, cytryny i soli, jednak możliwości jej przygotowania i sposobu spożywania jest mnóstwo w zależności od naszych upodobań. Zwykle podaje się je z tortillą lub nachosami, jednak osobiście preferuję połączenie pasty z grzankami.

7967182_orig

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

– 3 dojrzałe awokado
– pół cebuli
– pomidor
– sok z cytryny
– papryka chili ( może być też w proszku )
– sól, pieprz

13617369_1042854805804129_339437634_n

Awokado obrać i rozgnieść na gładką masę. Dodać sok z cytryny oraz pokrojone pomidory, cebulę i paprykę. Całość dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 

Guacamole-Recipe-1

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+