Ciecierzyca

Ciecierzyca w ostatnich latach znacznie zyskała na popularności. Dostarcza dużej ilości białka, błonnika – w 100g produktu znajduje się go aż 15 g, witamin z grupy B, E a także wielu składników mineralnych tj potas, fosfor, magnez, żelazo, miedź.

Ze względu na wysoką wartość odżywczą, dostarcza nam wielu korzyści:

  •  przyspiesza trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi
  • poprawia wygląd skóry, włosów oraz paznokci
  • wpływa pozytywnie na płodność
  • wspomaga odchudzanie, redukując tkankę tłuszczową
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • pomaga w walce z cukrzycą
  • wzmacnia odporność organizmu
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie żołądka oraz jelit

13214855_1008695502553393_467929536_o

Ciecierzycę można spożywać zarówno samą w postaci gotowanej lub pieczonej oraz jako dodatek do potraw, a także w postaci hummusu. Ważne jest aby ją wcześniej odpowiednio przygotować, mocząc w wodzie najlepiej całą noc i gotować przez 1-1.5 godziny. Pieczona ciecierzyca świetnie sprawdza się jako przekąska, którą można doprawiać według własnych upodobań

13589035_1042063102549966_1352133098_o

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

0 komentarzy dla “CiecierzycaDodaj swoje →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.