Ciecierzyca w ostatnich latach znacznie zyskała na popularności. Dostarcza dużej ilości białka, błonnika – w 100g produktu znajduje się go aż 15 g, witamin z grupy B, E a także wielu składników mineralnych tj potas, fosfor, magnez, żelazo, miedź.
Ze względu na wysoką wartość odżywczą, dostarcza nam wielu korzyści:
- przyspiesza trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi
- poprawia wygląd skóry, włosów oraz paznokci
- wpływa pozytywnie na płodność
- wspomaga odchudzanie, redukując tkankę tłuszczową
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- pomaga w walce z cukrzycą
- wzmacnia odporność organizmu
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie żołądka oraz jelit
Ciecierzycę można spożywać zarówno samą w postaci gotowanej lub pieczonej oraz jako dodatek do potraw, a także w postaci hummusu. Ważne jest aby ją wcześniej odpowiednio przygotować, mocząc w wodzie najlepiej całą noc i gotować przez 1-1.5 godziny. Pieczona ciecierzyca świetnie sprawdza się jako przekąska, którą można doprawiać według własnych upodobań
0 komentarzy dla “Ciecierzyca”Dodaj swoje →