Masło klarowane – eliksir zdrowia

Masło klarowane nazywane także ghee, jest bardzo popularne w kuchni indyjskiej i ajurwedyjskiej. Przypisuje się mu niezwykłe właściwości zdrowotne, a według ajurwedy uważane jest także za eliksir życia i zdrowia.

Krótko mówiąc masło klarowane to masło oczyszczone. Podczas powolnego, długotrwałego podgrzewania, warstwa zanieczyszczeń oddziela się od masła, dzięki czemu otrzymujemy najzdrowszy tłuszcz, który może być wykorzystywany do niemal wszystkich potraw, które wymagają jego dodatku. W procesie klarowania masło pozbawione zostaje białka, laktozy, wody i wszelkich zbędnych osadów, dlatego może być przeznaczone także dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Jego bursztynowo złoty kolor, słodkawo orzechowy aromat oraz przyjemny wyrazisty smak sprawiają, że przyrządzone potrawy zyskują na smakowitości w porównaniu z innymi tłuszczami.

 

DSC_19_1

 

       WALORY ZDROWOTNE:

  • działa łagodząco na układ trawienny oraz stany zapalne
  • nie podnosi złego cholesterolu
  •  według ajurwedy jego spożywanie leczy choroby serca
  • poprawia wchłanianie spożywanych pokarmów
  • zawiera kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwnowotworowych
  • nie jełczeje więc można je przechowywać przez długi czas
  • wzmacnia organizm
  • doskonały do smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia

 

Masło klarowane można kupić oraz wykonać samodzielnie w domu

JAK TO ZROBIĆ?

  1. Dwie kostki masła o dużej zawartości tłuszczu (nie solonego) rozpuszczamy w garnku na średnim ogniu
  2. Gdy masło się rozpuści, zmniejszamy ogień i usuwamy pojawiającą się pianę
  3. Podgrzewamy do momentu, aż przestanie się pojawiać biały osad. Należy pamiętać aby nie przypalić masła!
  4. Gotowe masło powinno być przezroczyste o złotawym kolorze
  5. Sklarowane masło odstawiamy na 15 minut do przestygnięcia
  6. Przygotowujemy odpowiednie naczynie, do którego przelewamy ochłodzone masło (najlepiej użyć gazy aby nie przedostały się zanieczyszczenia czyli osad)
  7. Zamykamy jeśli masło osiągnie temperaturę pokojową
  8. Gotowy produkt twardnieje. Należy przechowywać je w ciemnym, suchym miejscu w temperaturze pokojowej

 

jak-zrobic-klarowane-maslo-krok-634     jak-zrobic-klarowane-maslo-krok-636

jak-zrobic-klarowane-maslo-krok-638        jak-zrobic-klarowane-maslo-krok-640

jak-zrobic-klarowane-maslo-krok-642        jak-zrobic-klarowane-maslo-krok-644

jak-zrobic-klarowane-maslo-krok-672

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

0 komentarzy dla “Masło klarowane – eliksir zdrowiaDodaj swoje →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.