Jagody goji – najzdrowsze owoce świata

Jagody goji są prawdopodobnie najbardziej odżywczymi owocami na świecie. Stanowią zbilansowane źródło składników odżywczych dla osób o różnych typach budowy ciała, grupach krwi i rodzajach metabolizmu.

Jagody posiadają mnóstwo właściwości terapeutycznych, wzmacniają organizm, pomagają mu lepiej radzić sobie ze stresem, potęgują witalność, poprawiają wzrok. Spożywanie owoców zalecane jest szczególnie w przypadku zaburzeń pracy wątroby i nerek, bólu głowy, problemów z kręgosłupem, stawami, bezsenności oraz w przypadku  nadciśnienia lub impotencji. Nie stosuje się ich jako lekarstwa, owoce te mają jedynie działanie odżywiające organizm poprzez dostarczanie bardzo wielu składników odżywczych.

 

jagody goji właściwości

 

DŁUGOWIECZNOŚĆ

Owoce goji często nazywane są ” owocami długowieczności”. Zawierają duże stężenie związków seskwiterpenowych – o właściwościach przeciwzapalnych. Pobudzają przysadkę, zwiększając tym samym produkcje hormonu wzrostu HGH. Organizm 70-latka produkuje 1/10 HGH wytwarzanego przez 20-latka.Jeżeli chcemy cieszyć sie długowiecznością, warto sięgać po owoce goji, które stymulują produkcję tego hormonu.

 

DUŻA DAWKA PRZECIWUTLENIACZY

Owoce goji są najbogatszym naturalnym źródłem przeciwutleniaczy- karotenoidów ( np beta-karoten ale w większych ilościach niż marchew). Chronią nasze DNA przed wolnymi rodnikami a tym samym przed nowotworami lub chorobami zwyrodnieniowymi.

 

POPRAWIAJĄ WZROK

Posiadają zeaksantynę i luteinę – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Spośród wszystkich naturalnych produktów spożywczych na rynku, jagody goji zawieraja największe stężenie zeaksantyny – przeciwutleniacza poprawiającego wzrok. Pomaga w gojeniu się błony oczu, nadaje im połysk i sprawia, że wyglądają młodo.

 

WZMACNIAJĄ UKŁAD ODPORNOŚCIOWY

Zawarte w jagodach goji polisacharydy, beta-karoten i german wzmacniają układ odpornościowy, chroniąc tym samym przed infekcjami wirusowymi.

 

POPRAWIAJĄ KONDYCJĘ UKŁADU KRĄŻENIA

Przeciwdziałają zwężaniu się tętnic a także likwidują najczęstszą przyczynę chorób serca czyli utleniony cholesterol. Ludzki organizm wykształcił mechanizm obronny w postaci enzymu SOD. Udowodniono, że jagody goji potrafią zwiększyć produkcję SOD w naszym organiźmie.

 

WZROST LIBIDO

 

WSPIERAJĄ PRACĘ MÓZGU I SPRAWNOŚĆ NEUROLOGICZNĄ

 

 

Kupując jagody, należy zwracać uwagę na to aby:

  • owoce były dość miękkie i lekko wilgotne
  • posiadały intensywne zabarwienie. Niewyrazisty kolor może świadczyc o tym, że owoc był stary lub ubogi w przeciwutleniacze

Jagody goji zalicza się do superżywności, więc można je spożywać codziennie. Rozsądna dzienna dawka jagód wynosi 15-45 g czyli ok garść. Suszone owoce można dodawać również do koktajli, soków oraz herbat. Osoby przyjmujące leki, szczególnie przeciwzakrzepowe, powinny uważać na ilość spożywanych jagód, które mogą reagować z lekami powodując negatywne dla zdrowia skutki uboczne.

 

modanaurode.pl_zielona_cherbata_z_nasionami_goji

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+