Dłoń jako „miara naszego jedzenia”

Prawidłowe odżywianie powinno opierać się na wyborze zdrowych produktów w odpowiedniej ilości. Orientacyjnie wielkość naszego żołądka odpowiada dwóm złożonym pięściom. Zjedzenie właśnie takiej porcji powinno dać nam uczucie sytości. Bardzo ważna jest jednak jakość produktów, które spożywamy. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty z 5 grup spożywczych:

  • węglowodany – stanowią podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia, powinny być źródłem 50-60% energii w naszej diecie. Należy wybierać produkty pełnoziarniste: kasza, razowe makarony, brązowy ryż, które zawierają duże ilości błonnika powodujące uczucie sytości. Wskazane 2-3 porcje dziennie
  • warzywa i owoce – codzienne spożycie warzyw powinno wynosić ok 500 g ( najlepiej na surowo), natomiast owoców o połowę mniej ze względu na dużą zawartość cukrów prostych. Produkty te dostarczają nam dużo witamin, składników mineralnych i błonnika, które korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Należy pamiętać, że najzdrowszymi warzywami są: seler, marchew, szpinak, pomidory, kapusta i to one powinny występować w jak największych ilościach. Jeśli chodzi o owoce powinniśmy unikać nadmiernego spożywania bananów i winogron ze względu na ich kaloryczność
  • produkty mleczne – produkty z tej grupy są najlepszym źródłem wapnia niezbędnego do budowy kości. Szczególnie ważne jest aby sięgać po produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, jednak nie całkiem pozbawione tego składnika. Wskazane 2-3 porcje każdego dnia
  • mięso, ryby – Spośród mięs należy spożywać chude gatunki: mięsa drobiowe, z indyka, cielęcina, wołowina, natomiast unikajmy mięs tłustych. Ich spożycie nie powinno przekraczać ilości 3 razy w tygodniu. Znacznie częściej sięgajmy po ryby, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega odpowiedzialnych głównie za układ nerwowy.
  • tłuszcze – stanowią główne źródło energii, regulują temperaturę ciała,chronią przed chorobami układu krwionośnego. Wybierajmy zdrowe tłuszcze roślinne – olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany,słonecznikowy, rzepakowy oraz winogronowy.

Jeśli już wiemy jakie produkty powinniśmy wybierać, kolejna ważną kwestią jest ich ilość. Pomoże nam w tym nasza dłoń :

 

oooo

 

Jeśli zastosujemy się do tych zasad a częstotliwość spożywanych posiłków będzie wynosić 5 razy dziennie w odstępach co 3 godziny, mamy pewność, że odżywiamy się zdrowo i zachowamy prawidłową masę ciała

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+